Норвезький щур

This post is also available in: English Norwegian Bokmål Danish Finnish Swedish Estonian Latvian Lithuanian Hindi Arabic Chinese (Simplified) French German Japanese Polish Russian Spanish Hungarian Thai Vietnamese

Норвезький щур є одним з маленьких, але помітних тварин, які є частиною дикої природи Норвегії . Ймовірно, Норвегія в основному відома своїми білими ведмедями, які стоять біля льодовикових покривів і лісів країни як колос. Яким би маленьким не був норвезький щур , у ньому так багато незвичайного і того, що варто про нього дізнатися.

Норвезький щур, науково називається Rattus norvegicus . Він має світло-коричневе тіло, білуваті труси, а також довгий лускатий хвіст біля будинків або сараїв. У нього довжина тіла і голови близько 28 см, а вага від 140 до 500 г. Вважається, що пацюк походить з Китаю, але він поширився в усі частини світу, крім Антарктиди .

Історія життя норвезького щура

Незважаючи на свою назву, вважається, що норвезький щур походить з Китаю, Азії. Щур відійшов від роду Rattus nitidus (гімалайський польовий щур) приблизно від 620 до 644 тисяч років тому, і деякі останки Rattus norvegicus були знайдені в Сичуань-Гуйчжоу, китайська провінція.

Rattus norvegicus отримав свою назву Норвезький щур, оскільки вважається, що він мігрував до Англії з Норвегії приблизно у 18 столітті . Тим не менш, вид походить з Китаю через Росію. Крім того, в археологічних пам’ятках, датованих 14 століттям, було знайдено кілька останків щура, що змушує людей вірити, що, можливо, щур гальмував європейську націю раніше. Rattus norvegicus досяг Північної Америки між 1750 і 1775 роками.

Характеристика норвезького щура

У порівнянні з іншими щурами, такими як щури на даху, які є досвідченими альпіністами, норвезькі щури не є альпіністами, і це змушує їх заважати підвальним приміщенням. Крім того, вони важчі. Норвезькі щури унікальні, оскільки вони гризуть предмети та передають хвороби через сечу, бліх, кліщів у шерсті та екскрементів.

1. Поведінка і відчуття

Бурий щур веде нічний спосіб життя. Він любить перебувати в маленьких, обмежених темних шнурках і уникає переміщення в добре освітлених або відкритих місцях. Щур пересувається на чотирьох кінцівках, при цьому вуса і шерсть стикаються з великими предметами і стінками. Він також має здатність плавати, пірнати та стрибати.

Унікальна особливість норвезьких щурів полягає в тому, що вони мають поганий зір, а також чутливість до різкого світла. Щур також має дихроматичний колірний зір, що можливо завдяки двом класам колбочок, розташованих у сітківці. Норвезькі щури здатні розпізнавати звуки приблизно від 0,2 до 80 кГц.

2. Розмноження

Статева зрілість норвезьких щурів становить приблизно 11 тижнів, період їх вагітності становить 21-24 дні, і вони народжують приблизно 7-8 дитинчат. Так само, як у людей є притулок, самки щурів забезпечують будівництво гнізд перед пологами, оскільки молоді зазвичай народжуються сліпими, голими і повністю залежать від матері. Молоді щури починають залишати гніздо, а також їсти тверду їжу через 14 днів після народження.

3. Соціальна поведінка

Норвезькі щури живуть групами і розвивають соціальні стосунки. За сприятливих умов вони створюють колонії по сотні особин. Колонії містять групи дорослої особини, кілька самок і молодих. Групи також пригнічують деякі області, які називаються територіями, які позначені та окреслені запаховими сигналами.

Самці несуть відповідальність за захист своєї території від зловмисників, які можуть прийти з інших груп. Соціальна агресія самців посилюється в міру співжиття з самками. Коли окремі норвезькі щури зустрічаються, вони ретельно оглядаються, і вони покладаються на стать, щоб визначити харчування, репродуктивний статус, здоров’я, вік і стать. Якщо визнається, що один з щурів не входить до групи, на нього можуть напасти, змусивши його відступити з цієї території.

4. Спілкування

Норвезькі щури здатні видавати ультразвукові звуки. Молоді щури використовують різні види ультразвукових криків, щоб викликати і направляти материнську пошукову поведінку. Незважаючи на те, що цуценята виробляють ультразвук, коли перебувають біля інших щурів у віці семи днів, у віці 14 днів вони зменшують вироблення ультразвуку як спосіб захисту.

5. Цвіркання

У деяких випадках норвезькі щури видають ультразвукову, високочастотну, коротку та соціально-індуковану вокалізацію під час катання та грубої гри перед спарюванням або під час лоскоту. Вокалізацію зазвичай пов’язують зі сміхом або очікуванням чогось корисного. Крім того, цвірінькання зазвичай пов’язане з соціальними зв’язками та позитивними емоційними почуттями. Однак у міру старіння тенденція до цвірінькання зменшується.

6. Звукове спілкування

Норвезькі щури видають комунікативні звуки, які люди можуть почути. Серед тих, які здебільшого чутно, — скрегіт зубами та скрегіт, викликані щастям. Шум можна описати як швидке клацання або навіть горіння, яке варіюється від одного щура до іншого.

7. Неофобія та розвідка

Норвезькі щури допитливі, і вони дуже хочуть досліджувати нове середовище. Після знайомства з незнайомою їжею щури зменшують споживання їжі. Спочатку уникнення незнайомої нової їжі, а потім її вибірка характеризують їжу неофобією. У випадку, коли новий корм не пов’язаний з несприятливими симптомами організму, норвезькі щури будуть їсти більше.

8. Відтворення та розвиток

Норвезькі щури поліандрічні, це означає, що самці і самки в групі мають кілька партнерів. Статева зрілість самок і самців становить чотири місяці і три місяці відповідно. Тим не менш, самки зазвичай розмножуються в молодому віці, оскільки конкуренція відіграє певну роль у затримці для молодих маленьких самців щурів.

Хоча розмноження не сезонне, воно збільшується в теплі місяці. Самки зазвичай переходять у тічку через 18 годин після пологів, і вони можуть мати близько семи послідів за рік. Тривалість тічки у самки становить близько статевої години, під час якої вони спарюються з кількома конкуруючими самцями приблизно 500 разів.

9. Харчові звички/харчування

Норвезькі щури є фуражирами і можуть виживати на різних продуктах харчування. В одному дослідженні вміст шлунка одного щура виявив понад 4000 різних предметів. Ця здатність дозволила їм успішно поширюватися по всьому світу. У міських районах норвезькі щури в основному харчуються викинутою людською їжею, а в деяких випадках вони перетворюються на шкідників і харчуються посівами на полях, а також у шафах.

10. Звички до сну та тривалість життя

Норвезькі щури в основному активні вночі та в сутінках. Під доглядом людини щури можуть прожити близько чотирьох років. Однак у дикій природі вони живуть приблизно два роки.