Norge råtta

This post is also available in: Engelska Norskt Bokmål Danska Finska Estniska Lettiska Litauiska Hindi Arabiska Förenklad kinesiska Franska Tyska Japanska Polska Ryska Spanska Ungerska Thailändska Ukrainska Vietnamesiska

Norgeråtta är bland de små men ändå anmärkningsvärda djuren som ingår i det norska djurlivet . Förmodligen är Norge främst känt för sina isbjörnar som sträcker sig över inlandsisen och skogen i landet som en koloss. hur liten den norska råttan än är, det finns så mycket som är märkligt och värt att lära sig om det.

Norgeråtta, kallas vetenskapligt Rattus norvegicus . Den har en strålbrun kropp, vitaktiga kalsonger samt lång fjällande svans nära hem eller lador. Den har en kropp och en huvudlängd på cirka 28 cm och väger mellan 140g till 500g. Råttan tros ha sitt ursprung från Kina, men den har spridit sig till alla delar av världen utom Antarktis .

Norges råttas livshistoria

Trots sitt namn tros den norska råttan ha sitt ursprung från Kina, Asien. Råttan avvek från syskonarten Rattus nitidus (himalayafältråtta) för cirka 620 till 644 tusen år sedan, och några rester av Rattus norvegicus har hittats i Sichuan-Guizhou, en kinesisk provins.

Rattus norvegicus har fått sitt namn Norgeråtta eftersom den tros ha migrerat till England från Norge runt 1700-talet. Ändå härstammar arten från Kina genom Ryssland. Dessutom har flera rester av råttan hittats på de arkeologiska platserna daterade till 1300 -talet, vilket får folk att tro att råttan kanske hade hämmat den europeiska nationen tidigare. Rattus norvegicus nådde Nordamerika mellan 1750 och 1775.

Kännetecken för den norska råttan

Jämfört med de andra råttorna, som takråttor som är skickliga klättrare, är de norska råttorna inte klättrare, och detta gör att de hämmar källarområdena. Dessutom är de tyngre. De norska råttorna är unika eftersom de gnager föremål och överför sjukdomar genom urin, loppor, kvalster i pälsen och spillning.

1. Beteende och sinnen

Den bruna råttan är nattaktiv. Den älskar att vara i små, begränsade, mörka snören och undviker att röra sig i väl upplysta eller öppna utrymmen. Råttan rör sig på fyra lemmar med morrhår och päls i kontakt med de stora föremålen och väggarna. Den har också förmågan att simma, dyka och hoppa.

En unik sak med norska råttorna är att de har dålig syn samt känslighet för skarpt ljus. Råttan har också dikromatisk färgseende, vilket är möjligt genom de två klasserna av konceller som finns i näthinnan. De norska råttorna har kapacitet att upptäcka ljud mellan cirka 0,2-80KHZ.

2. Reproduktion

De norska råttornas sexuella mognad är cirka 11 veckor, deras dräktighetsperiod är mellan 21-24 dagar och de föder ungefär 7 till 8 ungar. Precis som människor har skydd, ser honråttorna till att de bygger bon innan de föder barn, eftersom ungarna vanligtvis föds blinda, nakna och är helt beroende av modern. De unga råttorna börjar lämna boet och intar fast föda efter 14 dagar efter att de fötts.

3. Socialt beteende

De norska råttorna lever i grupper och utvecklar sociala relationer. Under de gynnsamma förhållandena etablerar de kolonier med hundra individer. Kolonierna innehåller grupper av vuxen fabrikat, få honor och unga. Grupperna hämmar vidare vissa områden som kallas territorier som är markerade och avgränsade med doftsignaler.

Hanarna har ansvaret att försvara sina territorier från inkräktare som kan komma från andra grupper. Hanarnas sociala aggression ökar i takt med att de lever tillsammans med honorna. När de enskilda norska råttorna möts undersöker de sig själva grundligt och de förlitar sig på kön för att upptäcka näring, reproduktionsstatus, hälsa, ålder och kön. Om en av råttorna anses inte vara en del av gruppen, kan den bli attackerad, vilket gör att den drar sig tillbaka från det territoriet.

4. Kommunikation

De norska råttorna har kapacitet att producera ultraljudsvokaliseringar. De unga råttorna använder olika typer av ultraljudsskrik för att framkalla och styra moderns sökbeteende. Även om valparna producerar ultraljud när de är i närheten av andra råttor när de är sju dagar gamla, vid 14 dagar gamla, minskar de produktionen av ultraljud som ett sätt att försvara sig.

5. Kvitter

I vissa fall avger de norska råttorna en ultraljud, högfrekvent, kort och socialt inducerad vokalisering under tumlande och grov lek innan de parar sig eller när de kittlas. Vokaliseringen är vanligtvis kopplad till skratt eller att förvänta sig något som är givande. Dessutom är kvittrande normalt kopplat till social bindning och positiva känslomässiga känslor. Men när de åldras avtar tendensen att kvittra.

6. Hörbar kommunikation

De norska råttorna producerar kommunikativa ljud som människor kan höra. De som oftast hörs inkluderar tandgnissling och bruxing som utlöses av lycka. Ljudet kan beskrivas som ett snabbt klickande eller till och med brinnande ljud som varierar från en råtta till en annan.

7. Neofobi och utforskning

Norska råttor är nyfikna och de är väldigt ivriga att utforska nya miljöer. Efter att ha blivit introducerad till obekant mat minskar råttorna sitt matintag. Inledningsvis undvika den främmande nya maten och senare provtagning kännetecknar mat neofobisk. I ett fall där det nya fodret inte är kopplat till negativa kroppssymptom, kommer de norska råttorna att äta mer.

8. Reproduktion och utveckling

De norska råttorna är polyandrösa, vilket innebär att hanarna och honorna i en grupp har flera partners. Honornas och hanarnas könsmognad är fyra månader respektive tre månader. Ändå häckar honorna vanligtvis i unga år eftersom konkurrens spelar en roll för att försena unga små hanråttor.

Även om häckningen inte är säsongsbetonad, ökar den under de varma månaderna. Honorna får normalt brunst 18 timmar efter att de har fött barn, och de har kapacitet att få cirka sju kullar på ett år. Honorna upplever ungefär sextimmars varaktighet av brunst då de parar sig med flera konkurrerande hanar ungefär 500 gånger.

9. Matvanor/mat

De norska råttorna är födosökare och kan överleva på olika föda. I en studie visade maginnehållet i en råtta över 4000 olika föremål. Denna förmåga har gjort det möjligt för dem att framgångsrikt sprida sig över hela världen. I tätorterna livnär sig de norska råttorna huvudsakligen på kasserad människoföda, och i vissa fall förvandlas de till skadedjur och livnär sig på grödor på fälten och i skåp.

10. Sömnvanor och livslängd

De norska råttorna är huvudsakligen aktiva under natten och i skymningen. Under mänsklig vård kan råttorna leva i cirka fyra år. Men i det vilda har de ungefär två års livslängd.