Szczur norweski

This post is also available in: Angielski Norweski bokmål Duński Fiński Szwedzki Estoński łotewski Litewski Hindi Arabski Chiński uproszczony Francuski Niemiecki Japoński Rosyjski Hiszpański Węgierski Tajski Ukraiński Wietnamski

Szczur norweski należy do niewielkich, ale godnych uwagi zwierząt, które stanowią część norweskiej fauny i flory. Prawdopodobnie Norwegia jest znana głównie z niedźwiedzi polarnych, które niczym kolosy górują nad taflami lodu i lasami w tym kraju. Jakkolwiek mały jest szczur norweski , jest w nim wiele osobliwości, o których warto się dowiedzieć.

Szczur norweski, naukowo nazywany jest Rattus norvegicus. W pobliżu domów lub stodół ma ciało w kolorze ray brown, białawe spodnie, a także długi łuskowaty ogon. Długość korpusu i głowy wynosi około 28 cm, a waga od 140 g do 500 g. Uważa się, że szczur pochodzi z Chin, ale rozprzestrzenił się we wszystkich częściach świata z wyjątkiem Antarktydy.

Historia życia szczura norweskiego

Pomimo swojej nazwy, uważa się, że szczur norweski pochodzi z Chin, z Azji. Szczur ten oddzielił się od rodzeństwa Rattus nitidus (himalajski szczur polny) około 620-644 tysięcy lat temu, a niektóre szczątki Rattus norvegicus znaleziono w Syczuanie-Guizhou, chińskiej prowincji.

Rattus norvegicus otrzymał swoją nazwę szczur norweski, ponieważ uważa się, że wyemigrował do Anglii z Norwegii około18 wieku. Niemniej jednak, gatunek ten pochodzi z Chin poprzez Rosję. Poza tym, kilka szczątków szczura zostało znalezionych w wykopaliskach archeologicznych datowanych naXIV wiek, co pozwala wierzyć, że być może szczur zahamował wcześniejszy rozwój narodu europejskiego. Rattus norvegicus dotarł do Ameryki Północnej między 1750 a 1775 rokiem.

Cechy charakterystyczne szczura norweskiego

W porównaniu z innymi szczurami, np. szczurami dachowymi, które są wprawnymi wspinaczami, szczury norweskie nie są wspinaczami, co sprawia, że hamują dostęp do pomieszczeń piwnicznych. Ponadto, są one cięższe. Szczury norweskie są wyjątkowe, ponieważ gryzą przedmioty i przenoszą choroby poprzez mocz, pchły, roztocza w futrze i odchody.

1. Zachowanie i zmysły

Szczur brunatny jest nocny. Uwielbia przebywać w małych, zamkniętych, ciemnych pomieszczeniach i unika poruszania się w dobrze oświetlonych lub otwartych przestrzeniach. Szczur porusza się na czterech kończynach, a jego wąsiska i futro stykają się z dużymi przedmiotami i ścianami. Posiada również zdolność pływania, nurkowania i skakania.

Jedną z unikalnych cech szczurów norweskich jest to, że mają słaby wzrok, a także wrażliwość na ostre światło. Szczur ma również dichromatyczne widzenie kolorów, które jest możliwe dzięki dwóm klasom komórek stożkowych znajdujących się w siatkówce. Szczury norweskie mają zdolność do wykrywania dźwięków w zakresie ok. 0,2-80KHZ.

2. Reprodukcja

Dojrzałość płciowa szczurów norweskich wynosi około 11 tygodni, okres ciąży trwa 21-24 dni, a szczury rodzą około 7-8 młodych. Podobnie jak ludzie mają schronienie, samice szczurów zapewniają, że budują gniazda przed porodem, ponieważ młode zwykle rodzą się ślepe, nagie i w pełni zależą od matki. Młode szczury zaczynają opuszczać gniazdo i spożywać pokarmy stałe po 14 dniach od urodzenia.

3. Zachowania społeczne

Szczury norweskie żyją w grupach i rozwijają relacje społeczne. W sprzyjających warunkach zakładają kolonie liczące kilkaset osobników. W koloniach występują grupy, w których jest dorosły mężczyzna, kilka samic i młode. Grupy te dodatkowo hamują pewne obszary określane jako terytoria, które są oznaczone i odgraniczone za pomocą wskazówek zapachowych.

Samce są odpowiedzialne za obronę swoich terytoriów przed intruzami, którzy mogą pochodzić z innych grup. Agresja społeczna samców wzrasta w miarę współżycia z samicami. Kiedy poszczególne norweskie szczury spotykają się, dokładnie się badają i polegają na płci, aby wykryć odżywianie, status reprodukcyjny, zdrowie, wiek i płeć. Jeśli jeden ze szczurów zostanie uznany za nie należącego do grupy, może zostać zaatakowany, co zmusi go do wycofania się z tego terytorium.

4. Komunikacja

Szczury norweskie mają zdolność do wydawania ultradźwiękowych odgłosów. Młode szczury wykorzystują różne rodzaje krzyków ultradźwiękowych do wywoływania i ukierunkowywania matczynych zachowań poszukiwawczych. Nawet jeśli szczenięta produkują ultradźwięki, gdy są w pobliżu innych szczurów, gdy mają siedem dni, w wieku 14 dni, zmniejszają produkcję ultradźwięków jako sposób obrony.

5. Świergotanie

W niektórych przypadkach szczury norweskie emitują ultradźwiękową, wysoką częstotliwość, krótką i społecznie uwarunkowaną wokalizację w czasie zabawy przed kryciem lub w czasie łaskotania. Wokalizacja jest zwykle związana ze śmiechem lub oczekiwaniem na coś, co jest nagrodą. Co więcej, ćwierkanie jest zwykle związane z budowaniem więzi społecznych i pozytywnymi uczuciami emocjonalnymi. Jednak z wiekiem tendencja do ćwierkania maleje.

6. Komunikacja dźwiękowa

Szczury norweskie wydają komunikatywne dźwięki, które mogą usłyszeć ludzie. Do najczęściej słyszanych należą zgrzytanie zębami i brukselkowanie, które są wywoływane przez uczucie szczęścia. Hałas może być opisany jako szybkie klikanie lub nawet palenie dźwięku, który różni się w zależności od szczura.

7. Neofobia i eksploracja

Szczury norweskie są ciekawskie i bardzo chętnie poznają nowe środowiska. Po zapoznaniu się z nieznanym jedzeniem szczury zmniejszają spożycie pokarmu. Początkowe unikanie nowego, nieznanego pokarmu, a następnie próbowanie go charakteryzuje neofobię pokarmową. W przypadku, gdy nowy pokarm nie wiąże się z niepożądanymi objawami, szczury norweskie będą jadły więcej.

8. Reprodukcja i rozwój

Szczury norweskie są poliandryczne, co oznacza, że samce i samice w grupie mają kilku partnerów. Dojrzałość płciowa samic i samców wynosi odpowiednio cztery miesiące i trzy miesiące. Niemniej jednak, samice zazwyczaj rozmnażają się w młodym wieku, ponieważ konkurencja odgrywa rolę w opóźnianiu rozrodu młodych małych samców szczurów.

Chociaż rozród nie jest sezonowy, to nasila się w ciepłych miesiącach. Samice zwykle przechodzą w stan rui 18 godzin po porodzie, i mają zdolność do posiadania około siedmiu miotów w ciągu jednego roku. Samice doświadczają około sex godzin trwania estrus w którym kopulują z kilkoma konkurującymi samcami około 500 razy.

9. Nawyki żywieniowe/jedzenie

Szczury norweskie są poszukiwaczami pożywienia i mogą przetrwać na różnych rodzajach pokarmu. W jednym z badań, zawartość żołądka jednego szczura ujawniła ponad 4000 różnych elementów. Ta umiejętność pozwoliła im z powodzeniem rozprzestrzenić się po całym świecie. Na terenach miejskich szczury norweskie żywią się głównie wyrzucanym przez ludzi jedzeniem, a w niektórych przypadkach stają się szkodnikami i żerują na uprawach na polach oraz w szafach.

10. Nawyki związane ze snem a długość życia

Szczury norweskie są aktywne głównie w nocy i o zmierzchu. Pod opieką człowieka szczury mogą żyć około czterech lat. Jednak w naturze mają około dwóch lat życia.