Norra rott

This post is also available in: English Norwegian Bokmål Danish Finnish Swedish Latvian Lithuanian Hindi Arabic Chinese (Simplified) French German Japanese Polish Russian Spanish Hungarian Thai Ukrainian Vietnamese

Norra rott on üks väikestest, kuid märkimisväärsetest loomadest, kes moodustavad osa Norra elusloodusest . Arvatavasti on Norra peamiselt tuntud oma jääkarude poolest, kes kolossina valdavad riigi jääkihte ja metsi. nii väike kui Norra rott ka pole, on seal nii palju omapärast ja tema kohta õppimist väärt.

Norra rott kannab teaduslikku nimetust Rattus norvegicus . Tal on kiirpruun keha, valkjad aluspüksid, aga ka pikk kestendav saba kodude või lautade läheduses. Selle keha ja pea pikkus on umbes 28 cm ning kaal on 140–500 g. Arvatakse, et rott on pärit Hiinast, kuid see on levinud kõikjale maailmas, välja arvatud Antarktika .

Norra roti elulugu

Vaatamata oma nimele arvatakse, et Norra rott on pärit Hiinast ja Aasiast. Rott kaldus õdede-vendade liigist Rattus nitidus (Himaalaja põldrott) kõrvale umbes 620–644 tuhat aastat tagasi ja mõned Rattus norvegicus’e jäänused on leitud Hiina provintsist Sichuan-Guizhoust.

Rattus norvegicus sai oma nime Norra rott, kuna arvatakse, et ta rändas Inglismaale Norrast umbes 18. sajandil . Sellegipoolest on liik pärit Hiinast Venemaa kaudu. Pealegi on 14. sajandist pärit arheoloogilistest leiukohtadest leitud mitmeid roti jäänuseid, mis panevad uskuma, et võib-olla oli rott varem Euroopa rahvust pärssinud. Rattus norvegicus jõudis Põhja-Ameerikasse aastatel 1750–1775.

Norra roti omadused

Võrreldes teiste rottidega, näiteks katuserottidega, kes on osavad ronijad, ei ole Norra rotid ronijad ja see paneb nad keldrialasid pärssima. Lisaks on need raskemad. Norra rotid on ainulaadsed, kuna nad närivad esemeid ja kannavad edasi haigusi uriini, kirpude, karusnaha lestade ja väljaheidete kaudu.

1. Käitumine ja meeled

Pruun rott on öine. Talle meeldib olla väikestes, kitsastes, tumedates pitsides ja väldib liikumist hästi valgustatud või avatud kohtades. Rott liigub neljal jäsemel, kusjuures vurrud ja karv puutuvad kokku suurte esemete ja seintega. Sellel on ka ujumis-, sukeldumis- ja hüppamisvõime.

Üks ainulaadne asi Norra rottide juures on see, et neil on halb nägemine ja tundlikkus terava valguse suhtes. Rottidel on ka dikromaatiline värvinägemine, mis on võimalik võrkkesta kahe klassi koonusrakkude kaudu. Norra rottide võime tuvastada helisid vahemikus umbes 0,2–80 kHz.

2. Paljundamine

Norra rottide suguküpsus on ligikaudu 11 nädalat, nende tiinusperiood on 21–24 päeva ja neil sünnib ligikaudu 7–8 poega. Nii nagu inimestel on peavarju, tagavad emased rotid, et nad ehitavad pesad enne poegimist, sest pojad sünnivad tavaliselt pimedana, alasti ja sõltuvad täielikult emast. Noored rotid hakkavad pesast lahkuma ja ka tahket toitu sööma 14 päeva pärast sündi.

3. Sotsiaalne käitumine

Norra rotid elavad rühmades ja arendavad sotsiaalseid suhteid. Soodsate tingimuste ajal loovad nad sajast isendist koosnevad kolooniad. Kolooniad sisaldavad täiskasvanud päritolu rühmi, väheseid emaseid ja noori. Rühmad pärsivad veelgi mõningaid alasid, mida nimetatakse territooriumiteks, mis on tähistatud ja piiritletud lõhnavihjetega.

Meestel on kohustus kaitsta oma territooriume sissetungijate eest, kes võivad pärineda teistest rühmadest. Isaste sotsiaalne agressiivsus kasvab emastega koos elades. Kui üksikud Norra rotid kohtuvad, uurivad nad end põhjalikult ja toetuvad toitumise, paljunemisvõime, tervise, vanuse ja soo tuvastamiseks soole. Kui tuvastatakse, et üks rottidest ei kuulu rühma, võidakse teda rünnata, mistõttu ta sellelt territooriumilt taandub.

4. Suhtlemine

Norra rotid on võimelised tekitama ultraheli häälitsusi. Noored rotid kasutavad emade otsimise käitumise esilekutsumiseks ja suunamiseks erinevat tüüpi ultraheli hüüdeid. Ehkki poegad tekitavad ultraheli, kui nad on seitsme päeva vanuselt 14 päeva vanuselt teiste rottide läheduses, vähendavad nad enesekaitseks ultraheli tootmist.

5. Säutsumine

Mõnel juhul eristavad Norra rotid enne paaritumist või kõditamist ultraheli, kõrge sagedusega, lühikest ja sotsiaalselt esile kutsutud häält. Hääletamine on tavaliselt seotud naeru või millegi rahuldust pakkuva ootamisega. Lisaks on säutsumine tavaliselt seotud sotsiaalse sideme ja positiivsete emotsionaalsete tunnetega. Kuid vananedes kiibitsemise kalduvus väheneb.

6. Kuuldav suhtlus

Norra rotid tekitavad suhtlemismüra, mida inimesed kuulevad. Enamasti on kuulda hammaste krigistamist ja hammaste krigistamist, mis on põhjustatud õnnest. Müra võib kirjeldada kui kiiret klõpsatust või isegi põlevat heli, mis varieerub rottidel.

7. Neofoobia ja uurimine

Norra rotid on uudishimulikud ja nad on väga innukad uusi keskkondi avastama. Pärast võõra toiduga tutvumist vähendavad rotid oma toidukogust. Toidu neofoobilisust iseloomustavad esialgu võõrast uuest toidust hoidumine ja hiljem selle proovide võtmine. Juhul, kui uus toit ei ole seotud keha ebasoodsate sümptomitega, söövad Norra rotid rohkem.

8. Paljundamine ja areng

Norra rotid on polüandroossed, mis tähendab, et rühma isastel ja emastel on mitu partnerit. Emaste ja isaste suguküpsus on vastavalt neli kuud ja kolm kuud. Sellegipoolest sigivad emased tavaliselt noores eas, kuna konkurents mängib noorte väikeste isasrottide puhul oma rolli.

Kuigi paljunemine ei ole hooajaline, suureneb see soojadel kuudel. Tavaliselt lähevad emased inna 18 tundi pärast poegimist ja neil on aasta jooksul umbes seitse pesakonda. Emased kogevad umbes 500 korda inna, mille jooksul nad paarituvad mitme konkureeriva isasega.

9. Söömisharjumused/toit

Norra rotid on toiduotsijad ja võivad ellu jääda erineva toiduga. Ühes uuringus näitas ühe roti mao sisu üle 4000 erineva eseme. See võime on võimaldanud neil edukalt üle kogu maailma levida. Linnapiirkondades toituvad Norra rotid peamiselt äravisatud inimtoidust, mõnel juhul muutuvad nad kahjuriteks ja toituvad nii põldudel kui ka kappides saadavast saagist.

10. Magamisharjumused ja eluiga

Norra rotid on aktiivsed peamiselt öösel ja videvikus. Inimese hoole all võivad rotid elada umbes neli aastat. Looduses on nende eluiga aga ligikaudu kaks aastat.