Norvēģijas žurka

This post is also available in: English Norwegian Bokmål Danish Finnish Swedish Estonian Lithuanian Hindi Arabic Chinese (Simplified) French German Japanese Polish Russian Spanish Hungarian Thai Ukrainian Vietnamese

Norvēģijas žurkas ir viens no mazajiem, taču ievērojamākajiem dzīvniekiem, kas ir daļa no Norvēģijas savvaļas dzīvniekiem . Iespējams, Norvēģija galvenokārt ir pazīstama ar saviem polārlāčiem, kas kā koloss atrodas valsts ledus segas un mežos. lai cik maza būtu Norvēģijas žurka , tajā ir tik daudz savdabīga un par to ir vērts uzzināt.

Norvēģijas žurku zinātniski sauc par Rattus norvegicus . Tam ir staru brūns ķermenis, bālganas apakšbikses, kā arī gara zvīņaina aste pie mājām vai šķūņiem. Tā ķermeņa un galvas garums ir aptuveni 28 cm, un tas sver no 140 g līdz 500 g. Tiek uzskatīts, ka žurkas izcelsme ir Ķīnā, bet tā ir izplatījusies visās pasaules daļās, izņemot Antarktīdu .

Norvēģijas žurkas dzīves vēsture

Neskatoties uz savu nosaukumu, tiek uzskatīts, ka Norvēģijas žurka ir cēlusies no Ķīnas, Āzijas. Žurka atkāpās no Rattus nitidus (Himalaju lauka žurkas) sugas brāļiem un māsām apmēram pirms 620 līdz 644 tūkstošiem gadu, un dažas Rattus norvegicus atliekas ir atrastas Ķīnas provincē Sičuaņ-Guižou.

Rattus norvegicus ieguva savu nosaukumu Norvēģijas žurka, jo tiek uzskatīts, ka tā ir migrējusi uz Angliju no Norvēģijas aptuveni 18. gadsimtā . Neskatoties uz to, sugas izcelsme ir no Ķīnas caur Krieviju. Turklāt arheoloģiskajos izrakumos ir atrastas vairākas žurku atliekas, kas datētas ar 14. gadsimtu , kas liek domāt, ka varbūt žurka jau agrāk ir bremzējusi Eiropas tautu. Rattus norvegicus sasniedza Ziemeļameriku laikā no 1750. līdz 1775. gadam.

Norvēģijas žurkas raksturojums

Salīdzinājumā ar citām žurkām, piemēram, jumta žurkām, kas ir prasmīgi kāpēji, Norvēģijas žurkas nav kāpējas, un tas liek tām kavēt pagraba teritorijas. Turklāt tie ir smagāki. Norvēģijas žurkas ir unikālas, jo tās grauž priekšmetus un pārnēsā slimības ar urīnu, blusām, ērcēm kažokā un izkārnījumiem.

1. Uzvedība un sajūtas

Brūnā žurka ir naktsdzīve. Tai patīk atrasties mazās, slēgtās, tumšās mežģīnēs un izvairās pārvietoties labi apgaismotās vai atklātās vietās. Žurka pārvietojas uz četrām ekstremitātēm, ūsām un kažokādām saskaroties ar lieliem priekšmetiem un sienām. Tam ir arī peldēšanas, niršanas un lēkšanas iespējas.

Viena unikāla lieta par Norvēģijas žurkām ir tā, ka tām ir slikta redze, kā arī jutība pret asu gaismu. Žurkai ir arī dihromatiska krāsu redze, kas ir iespējama, izmantojot divas konusa šūnu klases, kas atrodas tīklenē. Norvēģijas žurkas spēj uztvert skaņas no aptuveni 0,2 līdz 80 KHZ.

2. Pavairošana

Norvēģijas žurku dzimumbriedums ir aptuveni 11 nedēļas, to grūsnības periods ir no 21 līdz 24 dienām, un tām piedzimst aptuveni 7 līdz 8 mazuļi. Tāpat kā cilvēkiem ir pajumte, žurku mātītes pirms dzemdībām nodrošina ligzdas, jo mazuļi parasti piedzimst akli, kaili un pilnībā atkarīgi no mātes. Jaunās žurkas sāk atstāt ligzdu, kā arī uzņemt cieto barību pēc 14 dienām pēc piedzimšanas.

3. Sociālā uzvedība

Norvēģijas žurkas dzīvo grupās un veido sociālās attiecības. Labvēlīgos apstākļos tie izveido simtiem īpatņu kolonijas. Kolonijās ir grupas ar pieaugušu dzimumu, dažas mātītes un jaunas. Grupas vēl vairāk kavē dažus apgabalus, kas tiek saukti par teritorijām, kas ir atzīmētas un norobežotas ar smaržu norādēm.

Vīriešu pienākums ir aizsargāt savas teritorijas no iebrucējiem, kas varētu nākt no citām grupām. Vīriešu sociālā agresija palielinās, kad viņi dzīvo kopā ar mātītēm. Kad atsevišķas Norvēģijas žurkas satiekas, tās rūpīgi pārbauda sevi un paļaujas uz dzimumu, lai noteiktu uzturu, reproduktīvo stāvokli, veselību, vecumu un dzimumu. Ja tiek atzīts, ka kāda no žurkām nav daļa no grupas, tai var tikt uzbrukts, liekot tai atkāpties no šīs teritorijas.

4. Komunikācija

Norvēģijas žurkām ir spēja radīt ultraskaņas vokalizāciju. Jaunās žurkas izmanto dažāda veida ultraskaņas saucienus, lai izraisītu un vadītu mātes meklēšanas uzvedību. Lai gan mazuļi rada ultraskaņu, atrodoties citu žurku tuvumā, kad tie ir septiņu dienu vecumā, 14 dienu vecumā, tie samazina ultraskaņas izdalīšanos, lai sevi aizstāvētu.

5. Čivināšana

Dažos gadījumos Norvēģijas žurkas izstaro ultraskaņas, augstas frekvences, īsu un sociāli inducētu vokalizēšanu, kad notiek rupjas spēles, pirms pārošanās vai kutināšanas. Vokalizācija parasti ir saistīta ar smiekliem vai gaidīšanu, kas ir atalgojošs. Turklāt čivināšana parasti ir saistīta ar sociālo saikni un pozitīvām emocionālām sajūtām. Tomēr, viņiem novecojot, čivināšanas tendence samazinās.

6. Skaņas komunikācija

Norvēģijas žurkas rada komunikācijas trokšņus, ko cilvēki var dzirdēt. Visbiežāk tiek dzirdama zobu griešana un griešana, ko izraisa laime. Troksni var raksturot kā ātru klikšķināšanu vai pat degošu skaņu, kas atšķiras no vienas žurkas uz otru.

7. Neofobija un izpēte

Norvēģijas žurkas ir zinātkāras, un tās ļoti vēlas izpētīt jaunas vides. Pēc iepazīšanas ar nepazīstamu pārtiku žurkas samazina ēdiena uzņemšanu. Sākotnēji izvairīšanās no nepazīstamā jaunā ēdiena un vēlāk tā paraugu ņemšana raksturo pārtikas neofobiju. Gadījumā, ja jaunā barība nav saistīta ar nelabvēlīgiem ķermeņa simptomiem, Norvēģijas žurkas ēdīs vairāk.

8. Reprodukcija un attīstība

Norvēģijas žurkas ir poliandras, kas nozīmē, ka grupas tēviņiem un mātītēm ir vairāki partneri. Mātīšu un tēviņu dzimumbriedums ir attiecīgi četri mēneši un trīs mēneši. Tomēr mātītes parasti vairojas jaunā vecumā, jo konkurencei ir nozīme jaunu mazu žurku tēviņu aizkavēšanā.

Lai gan vairošanās nav sezonāla, tā palielinās siltajos mēnešos. Mātītes parasti sāk estrus 18 stundas pēc dzemdībām, un tām ir aptuveni septiņi metieni vienā gadā. Mātītes piedzīvo estrus apmēram dzimumstundu, kurā tās pārojas ar vairākiem konkurējošiem tēviņiem apmēram 500 reizes.

9. Ēšanas paradumi/ēdiens

Norvēģijas žurkas ir lopbarības meklētājas un var izdzīvot ar dažādu pārtiku. Kādā pētījumā vienas žurkas kuņģa saturs atklāja vairāk nekā 4000 dažādu priekšmetu. Šī spēja ir ļāvusi viņiem veiksmīgi izplatīties visā pasaulē. Pilsētās Norvēģijas žurkas galvenokārt barojas ar izmestu cilvēku pārtiku, un dažos gadījumos tās pārvēršas par kaitēkļiem un barojas ar laukiem, kā arī skapjiem.

10. Miega paradumi un dzīves ilgums

Norvēģijas žurkas galvenokārt ir aktīvas naktī un krēslas laikā. Cilvēku aprūpē žurkas var dzīvot apmēram četrus gadus. Tomēr savvaļā to dzīves ilgums ir aptuveni divi gadi.