Norjan rotta

This post is also available in: Englanti Kirjanorja Tanska Ruotsi Eesti Latvia Liettua Hindi Arabia Kiina Ranska Saksa Japani Puola Venäjä Espanja Unkari Thai Ukraina Vietnam

Norjarotta kuuluu pieniin mutta merkittäviin eläimiin, jotka ovat osa Norjan villieläimiä . Todennäköisesti Norja tunnetaan pääasiassa jääkarhuistaan, jotka vallitsevat maan jääpeitteissä ja metsissä kolossina. niin pieni kuin Norjan rotta onkin, siellä on niin paljon omituista ja siitä oppimisen arvoista.

Norjarotta on tieteellisesti nimeltään Rattus norvegicus . Sillä on säteenruskea runko, valkeat alushousut sekä pitkä hilseilevä häntä lähellä koteja tai latoja. Sen rungon ja pään pituus on noin 28 cm ja se painaa 140–500 g. Rotan uskotaan olevan peräisin Kiinasta, mutta se on levinnyt kaikkialle maailmaan Etelämannerta lukuun ottamatta.

Norjan rotan elämänhistoria

Norjarotan uskotaan nimestään huolimatta olevan peräisin Kiinasta, Aasiasta. Rotta poikkesi sisaruslajista Rattus nitidus (Himalajan peltorotta) noin 620-644 tuhatta vuotta sitten, ja joitain Rattus norvegicus -lajin jäänteitä on löydetty Sichuan-Guizhousta, Kiinan maakunnasta.

Rattus norvegicus sai nimensä Norjarotta, koska sen uskotaan muuttaneen Englantiin Norjasta noin 1700- luvulla. Siitä huolimatta laji on peräisin Kiinasta Venäjän kautta. Lisäksi arkeologisista 1300- luvulta peräisin olevista kohteista on löydetty useita rotan jäännöksiä, jotka saavat ihmiset uskomaan, että ehkä rotta oli estänyt Euroopan kansakunnan aiemmin. Rattus norvegicus saavutti Pohjois-Amerikan vuosina 1750-1775.

Norjan rotan ominaisuudet

Verrattuna muihin rotteihin, kuten kattorottiin, jotka ovat taitavia kiipeilijöitä, Norjan rotat eivät ole kiipeilijöitä, ja tämä saa ne estämään kellarialueita. Lisäksi ne ovat raskaampia. Norjarotat ovat ainutlaatuisia, koska ne purevat esineitä ja välittävät sairauksia virtsan, kirppujen, turkissa olevien punkkien ja ulosteiden kautta.

1. Käyttäytyminen ja aistit

Ruskea rotta on yöelämää. Se rakastaa olemista pienissä, ahtaissa, tummissa nauhoissa ja välttää liikkumista hyvin valaistuissa tai avoimissa tiloissa. Rotta liikkuu neljällä raajalla viikset ja turkki kosketuksissa suuriin esineisiin ja seiniin. Sillä on myös kyky uida, sukeltaa ja hypätä.

Yksi ainutlaatuinen piirre norjarotissa on, että niillä on huono näkö ja herkkyys terävälle valolle. Rotalla on myös dikromaattinen värinäkö, joka on mahdollista verkkokalvossa olevien kahden kartiosoluluokan kautta. Norjarottien kyky havaita ääniä välillä noin 0,2-80 kHz.

2. Lisääntyminen

Norjarottien sukukypsyys on noin 11 viikkoa, tiineysjakso 21-24 päivää ja ne synnyttävät noin 7-8 pentua. Aivan kuten ihmisillä on suojaa, naarasrotat varmistavat, että ne rakentavat pesän ennen synnytystä, sillä pojat syntyvät yleensä sokeina, alasti ja ovat täysin riippuvaisia äidistä. Nuoret rotat lähtevät pesästä ja syövät kiinteää ruokaa 14 päivän kuluttua syntymästä.

3. Sosiaalinen käyttäytyminen

Norjarotat elävät ryhmissä ja kehittävät sosiaalisia suhteita. Suotuisissa olosuhteissa ne muodostavat sadan yksilön pesäkkeitä. Pesäkkeissä on ryhmiä, joilla on aikuista sukua, muutamia naaraita ja nuoria. Ryhmät estävät edelleen joitakin alueiksi kutsuttuja alueita, jotka on merkitty ja rajattu tuoksuvihjeillä.

Miesten vastuulla on puolustaa alueitaan tunkeilijoilta, jotka saattavat tulla muista ryhmistä. Miesten sosiaalinen aggressio lisääntyy heidän asuessaan yhdessä naisten kanssa. Kun yksittäiset norjarotat kohtaavat, ne tutkivat itsensä perusteellisesti ja luottavat sukupuoleen havaitakseen ravinnon, lisääntymistilan, terveyden, iän ja sukupuolen. Jos todetaan, että jokin rotista ei kuulu ryhmään, sen kimppuun voidaan hyökätä, jolloin se vetäytyy alueelta.

4. Viestintä

Norjan rotilla on kyky tuottaa ultraääniääniä. Nuoret rotat käyttävät erilaisia ultraäänihuutoja emojen etsintäkäyttäytymisen herättämisessä ja ohjaamisessa. Vaikka pennut tuottavat ultraääniä ollessaan lähellä muita rottia seitsemän päivän ikäisinä, 14 päivän ikäisinä, ne vähentävät ultraäänen tuotantoa puolustautumiskeinona.

5. Sirkutus

Joissakin tapauksissa norjarotat lähettävät ultraääntä, korkeataajuista, lyhyttä ja sosiaalisesti aiheutettua ääntelyä kimppuun ja kovaääniseen leikkiin ennen parittelua tai kutitettaessa. Ääni liittyy yleensä nauruun tai jonkin palkitsevan odottamiseen. Lisäksi visertäminen liittyy yleensä sosiaaliseen sitoutumiseen ja positiivisiin tunnetunteihin. Kuitenkin, kun he ikääntyvät, viserrystaipumus vähenee.

6. Ääniviestintä

Norjan rotat tuottavat viestintäääniä, jotka ihmiset voivat kuulla. Niitä, joita enimmäkseen kuullaan, ovat hampaiden narskuttelu ja onnen laukaisema ryöstely. Melua voidaan kuvata nopeaksi napsahdukseksi tai jopa polttavaksi ääneksi, joka vaihtelee rottaittain.

7. Neofobia ja etsintä

Norjarotat ovat uteliaita, ja ne ovat erittäin innokkaita tutkimaan uusia ympäristöjä. Kun rotat on tutustuttu tuntemattomaan ruokaan, ne vähentävät ravinnonsaantiaan. Aluksi vieraan uuden ruoan välttäminen ja myöhemmin siitä näytteenotto luonnehtivat ruokahalua. Siinä tapauksessa, että uusi ruoka ei liity haitallisiin kehon oireisiin, Norjan rotat syövät enemmän.

8. Lisääntyminen ja kehitys

Norjan rotat ovat polyandroisia, mikä tarkoittaa, että uroksilla ja naarailla on ryhmässä useita kumppaneita. Naaraiden sukukypsyys on neljä kuukautta ja uroksilla kolme kuukautta. Siitä huolimatta naaraat lisääntyvät yleensä nuorena, koska kilpailu viivästyttää nuoria pieniä urosrottia.

Vaikka lisääntyminen ei ole kausiluonteista, se lisääntyy lämpiminä kuukausina. Naaraat alkavat yleensä kiimaan 18 tuntia synnytyksen jälkeen, ja niillä on kapasiteetti noin seitsemän pentuetta vuodessa. Naaraat kokevat kiiman noin seksitunnin keston, jolloin ne parittelevat useiden kilpailevien urosten kanssa noin 500 kertaa.

9. Ruokailutottumukset/ruoka

Norjarotat ovat ravinnonhakijoita ja voivat selviytyä erilaisista ruoista. Eräässä tutkimuksessa yhden rotan mahan sisältö paljasti yli 4000 eri asiaa. Tämä kyky on mahdollistanut niiden leviämisen kaikkialle maailmaan menestyksekkäästi. Kaupunkialueilla norjarotat ruokkivat pääosin hylättyä ihmisten ruokaa, ja joissain tapauksissa ne muuttuvat tuholaisiksi ja ruokkivat pelloilla ja kaapeissa olevaa viljaa.

10. Nukkumistottumukset ja elinikä

Norjarotat ovat aktiivisia pääasiassa yöllä ja hämärässä. Ihmisen hoidossa rotat voivat elää noin neljä vuotta. Luonnossa niiden elinikä on kuitenkin noin kaksi vuotta.